Sawi Masak Tumis Air

Sunday, 23 January 2011

Hari neh mak suh ayu masak sawi...tak taw nak masak apa, fikir punya fikir tumis air aje lah sebab dua lauk yang mak buat tak ada kuah...so, gantikan kuah nge sayur ni...hehehe...



Bahan-bahan:
  • sayur sawi
  • udang yang telah di buang kulit
  • 1 biji lada merah
  • 1 sudu besar kicap
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • sedikit air
  • sedikit garam
  • sedikit gula
  • sedikit perasa
  • sedikit minyak
Cara memasak: 

  1. panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah di mayang halus. goreng hingga kekuningan dan naik bau.
  2. masukkan air mengikut kuantiti sawi yang digunakan bersama udang dan biarkan 1 minit. 
  3. masukkan garam, gula, perasa dan kicap. masak hingga mendidih dan barulah masukkan sayur sawi dan lada yang telah di potong...
  4. akhir sekali, boleh lah dihidangkan



0 comments:

Post a Comment